Ce să știți despre lipoproteine, colesterol și dietă

Ce să știți despre lipoproteine, colesterol și dietă

lipoproteinele sunt molecule de proteine ​​care transportă grăsimea în organism. Conțin colesterol și trigliceride. Exemple includ lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), cunoscute sub numele de colesterol „bun” și lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL) sau colesterol „rău”.

Lipoproteinele transportă trigliceride și colesterol prin intermediul fluxului de sânge pentru utilizarea pe parcurs corp.

Colesterolul este un tip de lipide. Ficatul face tot colesterolul de care organismul are nevoie pentru a crea acizi biliari, a produce hormoni și așa mai departe. Cu toate acestea, oamenii iau și colesterolul prin dieta lor.

Niveluri ridicate de colesterol se pot acumula în artere și pot crește riscul de boli cardiovasculare. Medicii recomandă limitarea nivelului de colesterol în general, dar nivelul HDL ar trebui să fie mai mare decât nivelul LDL. HDL ajută organismul să elimine LDL și reduce riscul de complicații de sănătate.

Acest articol explică care sunt lipoproteinele, cum se raportează la colesterol, modul în care colesterolul afectează sănătatea și cum să obțină și să mențină nivelurile adecvate ale colesterolului.

tipuri de lipoproteină

Lipoproteinele sunt molecule sferice care au un miez de esteri de colesteril (o formă de colesterol) și trigliceride. În exterior sunt tipuri de lipide cunoscute sub numele de fosfolipide, colesterol liber și apolipoproteine ​​sau apo.

experții clasifică lipoproteinele în funcție de dimensiunea, rolul biologic și conținutul lor.

Există cinci clase principale de particule de lipoproteină. Au funcții diferite și poartă substanțe diferite:

  1. Chilomicroni: Acestea sunt lipoproteine ​​mari, bogate în trigliceride, pe care celulele intestinale le produc din grăsimi dietetice.
  2. Lipoproteine ​​cu densitate mică (VLDL): ficatul produce aceste particule bogate în trigliceride, care sunt mai mici decât chilomicronii, deși dimensiunea lor poate varia. : Acestea poartă colesterol și trigliceride.
  3. Lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL): Acestea sunt principalul purtător de colesterol din sânge și livrează țesuturilor dependente de colesterol, cum ar fi glandele suprarenale și gonadele.
  4. Lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL): acestea joacă un rol esențial în transportul invers al colesterolului-aducând colesterolul din alte țesuturi la ficat. De asemenea, au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și pot ajuta la prevenirea aterosclerozei sau la acumularea de grăsimi în artere.
  5. Fiecare tip este asociat cu apolipoproteine ​​diferite. Acestea sunt proteine ​​care îi ajută să îndeplinească funcții specifice.

    Lipoproteinele joacă roluri esențiale în organism, în special în:

    • Absorbția și transportul lipidelor în intestinul subțire
    • Transportul lipidelor de la ficat la țesuturi
    • Transferul lipidelor de la țesuturi la ficat, cunoscut și sub denumirea de transport invers al colesterolului

    în timpul transportului de colesterol invers, Corpul elimină excesul de colesterol din țesuturi și îl readuce la ficat. Apoi, vezica biliară îl poate îndepărta din corp, sau corpul îl redistribuie.

    Care este legătura cu trigliceridele?

    Lipoproteinele transportă și trigliceride, cel mai frecvent tip de grăsime din Corpul.

    trigliceridele stochează energie din alimente, dar nivelurile ridicate de trigliceride pot fi dăunătoare, mai ales dacă o persoană are un nivel ridicat de LDL și niveluri scăzute de HDL.

    Dacă se întâmplă acest lucru, substanțele grase se pot acumula în pereții arterei, crescând riscul de accident vascular cerebral sau de atac de cord.

    Cum afectează lipoproteinele sănătății?

    Un echilibru adecvat de lipoproteine ​​și colesterol este esențial pentru sănătate.

    Niveluri ridicate de colesterol LDL și VLDL sunt legate de dezvoltarea aterosclerozei. În ateroscleroză, placa se acumulează în artere, crescând riscul de atacuri de cord, accident vascular cerebral și boli de inimă.

    Unele tipuri de LDL sunt, de asemenea, mai periculoase decât altele. Particulele LDL mici, dens, sunt mai susceptibile de a provoca ateroscleroză decât particulele LDL mai mari.

    Acest lucru se datorează faptului că particulele LDL mici, dense, circulă mai mult timp și consideră că este mai ușor să intri și să respecte arterele. De asemenea, sunt mai sensibile la oxidare, ceea ce se întâmplă atunci când LDL interacționează cu moleculele instabile numite radicali liberi. Niveluri ridicate de radicali liberi pot duce la deteriorare și inflamație în organism.

    HDL, între timp, ajută la eliminarea excesului de colesterol din sânge și la protejarea împotriva aterosclerozei.

    Cum se îmbunătățește nivelul de lipoproteine ​​

    diverse modificări dietetice și stil de viață pot afecta nivelul de lipoproteine ​​și pot reduce riscul de boală.

    Dacă testele de sânge arată că nivelurile de lipide sunt Nu în limite adecvate, un medic va discuta probabil despre opțiunile de gestionare a acestora.

    Recomandările curente pentru niveluri optime de lipide din sânge pentru adulții cu vârsta de 20 de ani și peste sunt următoarele:

    • Trigliceride: sub 150 de miligrame pe decilitru (mg/dl)
    • LDL colesterol: sub 100 mg/dl
    • Colesterol HDL: cel puțin 40 mg/dL pentru bărbați și 50 mg/ DL pentru femei
    • Colesterol total: 125–200 mg/dl
    • non-HDL: mai puțin de 130 mg/dl

    mai jos sunt unele modalități bazate pe dovezi de a atinge și menține aceste niveluri optime.

    • Mâncarea mai multor fibre: o dietă cu conținut ridicat de fibre poate reduce colesterolul LDL și nivelul trigliceridelor cu 5-10%. Exemple includ fasole, fructe, nuci, semințe și cereale integrale.
    • Reducerea excesului de grăsime corporală: Acest lucru poate îmbunătăți nivelul HDL, poate scădea nivelul LDL și trigliceride și poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.
    • Creșterea activității fizice: exercițiile fizice pot ajuta la scăderea nivelului de lipide din sânge, să stimuleze nivelul HDL și pot reduce concentrația de particule LDL mici, dense Niveluri de lipoproteine ​​și niveluri ridicate de trigliceride.
    • Tăierea cărnii procesate: Studiile au asociat acestea cu niveluri nesănătoase ale lipidelor din sânge.
    • Alegerea grăsimilor sănătoase: grăsimile din avocado, ulei de măsline, nuci și semințe pot ajuta la îmbunătățirea nivelului lipidelor din sânge și la scăderea riscului de boli de inimă.
    • Luând un supliment omega-3: Studiile sugerează că aceste suplimente pot reduce nivelul LDL și trigliceride și pot crește nivelul HDL.

    Alte strategii care pot ajuta să includă:

    • Renunțarea la fumat
    • Obținerea de somn suficient
    • Stresul scăzut
    • Limitarea consumului de alcool

    Un medic poate ajuta pe cineva cu niveluri ridicate de lipide din sânge sau niveluri scăzute de colesterol HDL pentru a face un plan de tratament care să se potrivească nevoilor lor specifice. Aceasta poate implica medicamente, precum și măsuri de stil de viață.

    Oricine are în vedere utilizarea unui nou supliment ar trebui să vorbească, de asemenea, cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a se asigura că suplimentul este sigur de utilizat.

    Cum ajută statinele să scadă colesterolul?

    Rezumatul

    Lipoproteinele sunt molecule care transportă grăsimi în jurul corpului. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea generală, dar este important să se mențină niveluri sănătoase.

    Persoanele cu niveluri ridicate de colesterol sau trigliceride sau cei care trebuie să -și sporească nivelul HDL, pot beneficia de schimbări de stil de viață, cum ar fi exercitarea exercitării Mai mult, renunțând la fumat sau mâncând mai multe alimente întregi. Dacă acestea nu ajută, un medic poate recomanda medicamente cardio active capsule.

    • boli de inimă
    • Nutriție/dietă

    Știri medicale de astăzi are orientări stricte de aprovizionare și orientări stricte de aprovizionare și Desenează doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .